Freinetaanpak in de krullevaar't
Graadsklassen
Kinderen leren veel van elkaar. Leren vergaderen, afspreken en samen stilstaan bij de vragen die we onszelf stellen over de wereld lukt beter in een groep met twee leeftijden. Elk kind ondervindt wat het is om nieuwe dingen te leren van iemand anders, die er al wat van weet. Oudsten kunnen tonen wat ze al kunnen en weten. Graadsklassen dragen bij tot een rijke omgeving. Daar ontstaat levend leren.
De wisselwerking tussen instructie van de leerkracht en daarnaast als kind ook de ruimte leren benutten om zelf te ontdekken en te werken is in een freinetklas erg belangrijk. Leren nadenken over wat en hoe je de dingen aanpakt is dagelijkse kost. Je leert over jezelf na te denken, maar dat doe je ook in groep.
Praatronde
Elke ochtend start in alle klassen met de praatronde. De praatronde is een kringgesprek waar we vertellen, vragen stellen aan elkaar en plannen maken over de dingen die we willen weten, doen en leren. Zo worden thuisverhalen dus leerverhalen. Wat leeft bij de kinderen, leeft in onze klassen. De praatronde wordt geleid door een kind van de klas. Het zelfgeschreven verslag komt in het klasdagboek.
Plannen maken
In de praatronde wordt verteld. Er zijn vragen. Er ontstaan gesprekken. Als de groep daardoor een gedeelde interesse ontwikkelt, worden er plannen gemaakt om een onderwerp verder te bestuderen. In overleg wordt door de groep de aanpak en de inhoud bepaald. Coöperatief werkend ontstaat er een leeractiviteit. De resultaten stellen we aan elkaar voor.
Leren over de dingen die leven in de klas, dat is fijn en zinvol. Waar je wanneer over leert staat vooraf niet vast. De plannen uit de praatronde roepen soms nog meer vragen op. Wanneer een thema lange tijd onder de aandacht komt ontstaat een project. Een project ontstaat door de gedeelde interesse van de groep, het verloop wordt samen besproken en geëvalueerd. Het eindresultaat stellen we voor aan elkaar. Kinderen en ouders zien van elkaar wat er leeft.
Klaskrant
Net zoals de kinderen in de klas van Célestin Freinet hun Franse brieven opstuurde naar scholen in de buurt, schrijven ook wij graag voor een publiek. Schrijven voor jezelf, of schrijven omdat het moet beknotten het schrijfplezier. Schrijven naar iemand, of schrijven voor de krant die iedereen meekrijgt, dat is wat anders. Het moet afgewerkt zijn, duidelijk geschreven, juist ook. Meteen willen kinderen leren om oog te hebben voor meer dan de inhoud alleen.
Het werkplan
Allemaal mooi en wel, dat leren. Maar hoe leer je kinderen gestructureerd en planmatig werken? Er wordt veel samen besproken en gepland, maar kinderen moeten zeker ook zelfredzaam en kritisch in het leven staan. Gaandeweg leren kinderen hun werk en hun keuzebezigheden plannen in de dag en de week. In de derde graad groeit het werkplan uit tot een agenda. Niet onbelangrijk om de stap naar het middelbaar vlot te kunnen zetten.
Levend rekenen
(1+1=3) Plezier beleven aan rekenen begint bij rekenen vanuit de leefwereld van de kinderen. Heel wat verhalen in de praatronde laten toe om er een rekenverhaal van te maken. Rekenverhalen zijn levensechte vraagstukken, met onderzoeken en statistiekjes erop en eraan. De klassiekers?
Hoeveel tanden zijn we samen kwijt? Hoeveel pannenkoeken kunnen wij samen opeten? Maar net zo goed berekenen we de tijd die ons bloed nodig heeft tussen kleine teen en ons linkeroor. Of hoeveel konijntjes 2 konijnen kunnen opleveren in één jaar. Rekenen is echt, rekenen is leuk!
Zorg voor iedereen? De klas uit?!
Verschillen tussen kinderen zijn een bron van inspiratie. Net daarom kiezen we voor graadklassen.
Verschillen tussen kinderen vragen daarnaast ook om een sterk gedifferentieerde aanpak.
Kinderen worden in de Krullevaar't in de eerste plaats extra ondersteund door hun eigen klasleerkracht. Om dat haalbaar te maken leren alle kinderen hoe ze zelfstandig kunnen werken. Een werkplan dient als houvast. Zo kan zelfstandig werk ook buiten de klas. Je kan terecht in de twee extra klassen waar er 'stille werktijd' is. Daar kan je niet naartoe om uitleg over nieuwe leerstof te vragen. Je kan er wel gaan oefenen, in stilte. Iedereen heeft wel werk dat past - daar zorgen we voor. Iedereen kan er dus terecht. Snel lerende kinderen, traag lerende kinderen: samen onderweg. Zo zijn er tijdens de voormiddag echt wel minder kinderen in de klas. Dat helpt om de klasleerkracht in te zetten als expert in de begeleiding van kinderen die daar nood aan hebben. Deze aanpak is een belangrijk uitgangspunt. Toch is het vaak niet voldoende om te garanderen dat ieders leerproces optimaal verloopt. Bijkomende hulp is nodig. De begeleiders van de stille werktijd staan ook in voor bijkomende ondersteuning. Dat kan natuurlijk niet tijdens de stille werktijd. De openingsuren van de extra klassen zijn zo geregeld dat er dagelijks stille werktijd is, maar ook dat de verhoogde zorg geboden kan worden. Allerhande ondersteuning wordt in groepjes georganiseerd. Leesondersteuning in de boekenclub, automatisatie-training op de computer, een extra paar ogen dat over je schouder meekijkt bij het schrijven van je vrije tekst, ... noem maar op. Zo wordt de Krullevaar't een school waar alle kinderen op maat kunnen leren. Elk op zich, maar zeker ook samen als groep.
Kinderen die het moeilijk hebben met leren worden opgevolgd. De klasleerkracht, de zorgcoördinator -die ook de stille werktijd begeleidt- en de medewerk(st)er van het CLB volgen het leerverloop op. Er wordt in overleg met ouders en kind gezocht naar de beste manier om dat leren zinvol en uitdagend te houden.
Klasraad
Kinderen leren samen plannen, afspraken maken en nadenken over de klas als werkplaats. Samen voor de gemeenschappelijke potloden zorgen, of afspreken wie elke middag melk en water ronddeelt, dat gebeurt op de wekelijkse klasraad. Er wordt kinderen geleerd hoe ze dat kunnen regelen, hoe ze ruzies kunnen oplossen, maar net zo goed hoe ze anderen kunnen feliciteren of hoe ze voorstellen kunnen doen aan elkaar. Als in de klasraad, of daarbuiten, een pestprobleem de kop opsteekt, dan is een specifieke aanpak nodig. De klasraad is erg belangrijk voor een positief en aangenaam klas- en schoolklimaat.
Krulleraad
Speelplaatsafspraken, een lijstje van de kinderen die de middagspelotheek uitbaten, het initiatief om de speelplaats op te frissen, het kan ontstaan op de Krulleraad. Donderdagmiddag trekken we een half uurtje uit voor deze vergadering met afgevaardigden van elke klas die de schoolgebonden onderwerpen kritisch bespreekt. De Krulleraad wordt ondersteund door twee leerkrachten en het verslag wordt voorgelezen op de Klasraad. Om er voor te zorgen dat ouders de belangrijke afspraken ook kennen, hoort het verslag ook bij het Krullenieuws.
Levensbeschouwing
De Krullevaart is een school van het gemeenschapsonderwijs en organiseert LVB zoals in elke school van het GO op basis van de keuzevrijheid van ouders, op wettelijke basis.
Het merendeel van de ouders kiest voor vrijstelling omdat zij ervan uitgaan dat levensbeschouwing zoals elk ander vak of leerinhoud op de Krullevaart integraal vervat zit in de pedagogische aanpak. Levensbeschouwelijke thema's en "oefeningen" komen expliciet aan bod via de praatrondes, projecten en bepaalde feesten, en zitten impliciet vervat in de doelstellingen van klasraad, schoolraad, kampleven (klas- en schoolniveau), weekafsluiting, het feestvieren.
Concreet kiezen zij er daarom voor dat de twee uren levensbeschouwing voor hun kinderen worden ingevuld met twee uren werktijd waarin hun kinderen aan typische plannen verder werken.
Er zijn ook kinderen die wel een levensbeschouwelijke vak volgen. Er is respect voor eenieders keuze en zoals bij andere vakinhouden is in de Krullevaart ruimte voor differentiatie inherent aan de aanpak.
Een uitgebreide visietekst vanuit de ouders kan je op het secretariaat verkrijgen.
Atelier
Naast heel wat sociale en cognitieve vaardigheden willen we kinderen ook leren hoe creatieve technieken een manier kunnen zijn om iets te vertellen. Expressief beeldend werken doen we in “ateliers”. De klas is onze werkplaats.
Nieuwe technieken aanleren, drukken met de drukpers – die Célestin Freinet ook gebruikte -, schetsen, schilderen, boetseren, aquarellen maken of een ets maken, het kan. Timmeren, gipsen beelden gieten, een reuze-vogel maken, een verhaal versieren, we doen het. Kinderen leren samen kijken en werken aan hun eigen kunst.
Kleuters doen maandelijks kleuteratelier. Ouders en leerkrachten doen een aanbod waaruit de kleuters klasdoorbrekend aan de slag kunnen gaan. Dansen, knutselen, poppenkast kijken, leuk!
Bij grote feesten doen we een schoolatelier. Alle kinderen kunnen kiezen uit verschillende ateliers. Zo wordt er samen gewerkt aan de aankleding van de school, of leer je koken of doe je samen met kinderen uit een andere klas leuke dingen. De jongsten worden gecoacht door de ouderen.
Sport
Zwemmen en turnen, allemaal samen spelen en sporten op de groene vlakte aan ’t Fort, het hoort bij de schoolweek. Ook kleuters gaan zwemmen.
Klaskamp
Elk jaar ga je met je klas op kamp. Dat gaat van één nachtje slapen van de allerjongsten, tot 4 nachtjes slapen bij de oudsten. Ouders en leerkracht maken van de klasgroep een nog hechter geheel. Een heerlijke tijd is dat!
Schoolkamp
Leren zorgen voor elkaar, dat vinden we belangrijk om te leren. Ons jaarlijkse schoolkamp is een belangrijke stap, want iedereen gaat mee, van klein tot groot. De allerjongsten blijven niet overnachten, de anderen wel. Met z’n allen gaan we twee dagen het bos in. En we komen er samen weer uit!
’t Fort
Klasoverschrijdend werken zorgt er voor dat je iedereen kent. In het voorjaar vertoeven we wel eens aan ’t Fort, een groen speelterrein vlakbij.
Koeken en fruit
Dagelijks eten we een koek in de voormiddag en een stuk fruit in de namiddag. We kopen koeken en fruit gezamenlijk aan. Zo beperken we de afvalberg en zorgen we samen voor de “koekenbak” of de “fruitbak” van de klas.
Weekafsluiting
Dat je in het vijfde leerjaar Frans leert en bij de jongste kleuters mooie liedjes leert dat zie je van elkaar op de weekafsluiting. Elke klas presenteert kort waar ze de voorbije week aan gewerkt heeft. Komt dat zien, komt dat zien: een lied, een toneelstukje, een passage uit de klaskrant, een selectie kinderkunst. Kinderen leren presenteren en tonen hun kunnen op het podium. Alle ouders zijn welkom op de weekafsluiting. We starten om 14.40 uur.
Kinderen leren veel van elkaar. Leren vergaderen, afspreken en samen stilstaan bij de vragen die we onszelf stellen over de wereld lukt beter in een groep met twee leeftijden. Elk kind ondervindt wat het is om nieuwe dingen te leren van iemand anders, die er al wat van weet. Oudsten kunnen tonen wat ze al kunnen en weten. Graadsklassen dragen bij tot een rijke omgeving. Daar ontstaat levend leren.
De wisselwerking tussen instructie van de leerkracht en daarnaast als kind ook de ruimte leren benutten om zelf te ontdekken en te werken is in een freinetklas erg belangrijk. Leren nadenken over wat en hoe je de dingen aanpakt is dagelijkse kost. Je leert over jezelf na te denken, maar dat doe je ook in groep.
Praatronde
Elke ochtend start in alle klassen met de praatronde. De praatronde is een kringgesprek waar we vertellen, vragen stellen aan elkaar en plannen maken over de dingen die we willen weten, doen en leren. Zo worden thuisverhalen dus leerverhalen. Wat leeft bij de kinderen, leeft in onze klassen. De praatronde wordt geleid door een kind van de klas. Het zelfgeschreven verslag komt in het klasdagboek.
Plannen maken
In de praatronde wordt verteld. Er zijn vragen. Er ontstaan gesprekken. Als de groep daardoor een gedeelde interesse ontwikkelt, worden er plannen gemaakt om een onderwerp verder te bestuderen. In overleg wordt door de groep de aanpak en de inhoud bepaald. Coöperatief werkend ontstaat er een leeractiviteit. De resultaten stellen we aan elkaar voor.
Leren over de dingen die leven in de klas, dat is fijn en zinvol. Waar je wanneer over leert staat vooraf niet vast. De plannen uit de praatronde roepen soms nog meer vragen op. Wanneer een thema lange tijd onder de aandacht komt ontstaat een project. Een project ontstaat door de gedeelde interesse van de groep, het verloop wordt samen besproken en geëvalueerd. Het eindresultaat stellen we voor aan elkaar. Kinderen en ouders zien van elkaar wat er leeft.
Klaskrant
Net zoals de kinderen in de klas van Célestin Freinet hun Franse brieven opstuurde naar scholen in de buurt, schrijven ook wij graag voor een publiek. Schrijven voor jezelf, of schrijven omdat het moet beknotten het schrijfplezier. Schrijven naar iemand, of schrijven voor de krant die iedereen meekrijgt, dat is wat anders. Het moet afgewerkt zijn, duidelijk geschreven, juist ook. Meteen willen kinderen leren om oog te hebben voor meer dan de inhoud alleen.
Het werkplan
Allemaal mooi en wel, dat leren. Maar hoe leer je kinderen gestructureerd en planmatig werken? Er wordt veel samen besproken en gepland, maar kinderen moeten zeker ook zelfredzaam en kritisch in het leven staan. Gaandeweg leren kinderen hun werk en hun keuzebezigheden plannen in de dag en de week. In de derde graad groeit het werkplan uit tot een agenda. Niet onbelangrijk om de stap naar het middelbaar vlot te kunnen zetten.
Levend rekenen
(1+1=3) Plezier beleven aan rekenen begint bij rekenen vanuit de leefwereld van de kinderen. Heel wat verhalen in de praatronde laten toe om er een rekenverhaal van te maken. Rekenverhalen zijn levensechte vraagstukken, met onderzoeken en statistiekjes erop en eraan. De klassiekers?
Hoeveel tanden zijn we samen kwijt? Hoeveel pannenkoeken kunnen wij samen opeten? Maar net zo goed berekenen we de tijd die ons bloed nodig heeft tussen kleine teen en ons linkeroor. Of hoeveel konijntjes 2 konijnen kunnen opleveren in één jaar. Rekenen is echt, rekenen is leuk!
Zorg voor iedereen? De klas uit?!
Verschillen tussen kinderen zijn een bron van inspiratie. Net daarom kiezen we voor graadklassen.
Verschillen tussen kinderen vragen daarnaast ook om een sterk gedifferentieerde aanpak.
Kinderen worden in de Krullevaar't in de eerste plaats extra ondersteund door hun eigen klasleerkracht. Om dat haalbaar te maken leren alle kinderen hoe ze zelfstandig kunnen werken. Een werkplan dient als houvast. Zo kan zelfstandig werk ook buiten de klas. Je kan terecht in de twee extra klassen waar er 'stille werktijd' is. Daar kan je niet naartoe om uitleg over nieuwe leerstof te vragen. Je kan er wel gaan oefenen, in stilte. Iedereen heeft wel werk dat past - daar zorgen we voor. Iedereen kan er dus terecht. Snel lerende kinderen, traag lerende kinderen: samen onderweg. Zo zijn er tijdens de voormiddag echt wel minder kinderen in de klas. Dat helpt om de klasleerkracht in te zetten als expert in de begeleiding van kinderen die daar nood aan hebben. Deze aanpak is een belangrijk uitgangspunt. Toch is het vaak niet voldoende om te garanderen dat ieders leerproces optimaal verloopt. Bijkomende hulp is nodig. De begeleiders van de stille werktijd staan ook in voor bijkomende ondersteuning. Dat kan natuurlijk niet tijdens de stille werktijd. De openingsuren van de extra klassen zijn zo geregeld dat er dagelijks stille werktijd is, maar ook dat de verhoogde zorg geboden kan worden. Allerhande ondersteuning wordt in groepjes georganiseerd. Leesondersteuning in de boekenclub, automatisatie-training op de computer, een extra paar ogen dat over je schouder meekijkt bij het schrijven van je vrije tekst, ... noem maar op. Zo wordt de Krullevaar't een school waar alle kinderen op maat kunnen leren. Elk op zich, maar zeker ook samen als groep.
Kinderen die het moeilijk hebben met leren worden opgevolgd. De klasleerkracht, de zorgcoördinator -die ook de stille werktijd begeleidt- en de medewerk(st)er van het CLB volgen het leerverloop op. Er wordt in overleg met ouders en kind gezocht naar de beste manier om dat leren zinvol en uitdagend te houden.
Klasraad
Kinderen leren samen plannen, afspraken maken en nadenken over de klas als werkplaats. Samen voor de gemeenschappelijke potloden zorgen, of afspreken wie elke middag melk en water ronddeelt, dat gebeurt op de wekelijkse klasraad. Er wordt kinderen geleerd hoe ze dat kunnen regelen, hoe ze ruzies kunnen oplossen, maar net zo goed hoe ze anderen kunnen feliciteren of hoe ze voorstellen kunnen doen aan elkaar. Als in de klasraad, of daarbuiten, een pestprobleem de kop opsteekt, dan is een specifieke aanpak nodig. De klasraad is erg belangrijk voor een positief en aangenaam klas- en schoolklimaat.
Krulleraad
Speelplaatsafspraken, een lijstje van de kinderen die de middagspelotheek uitbaten, het initiatief om de speelplaats op te frissen, het kan ontstaan op de Krulleraad. Donderdagmiddag trekken we een half uurtje uit voor deze vergadering met afgevaardigden van elke klas die de schoolgebonden onderwerpen kritisch bespreekt. De Krulleraad wordt ondersteund door twee leerkrachten en het verslag wordt voorgelezen op de Klasraad. Om er voor te zorgen dat ouders de belangrijke afspraken ook kennen, hoort het verslag ook bij het Krullenieuws.
Levensbeschouwing
De Krullevaart is een school van het gemeenschapsonderwijs en organiseert LVB zoals in elke school van het GO op basis van de keuzevrijheid van ouders, op wettelijke basis.
Het merendeel van de ouders kiest voor vrijstelling omdat zij ervan uitgaan dat levensbeschouwing zoals elk ander vak of leerinhoud op de Krullevaart integraal vervat zit in de pedagogische aanpak. Levensbeschouwelijke thema's en "oefeningen" komen expliciet aan bod via de praatrondes, projecten en bepaalde feesten, en zitten impliciet vervat in de doelstellingen van klasraad, schoolraad, kampleven (klas- en schoolniveau), weekafsluiting, het feestvieren.
Concreet kiezen zij er daarom voor dat de twee uren levensbeschouwing voor hun kinderen worden ingevuld met twee uren werktijd waarin hun kinderen aan typische plannen verder werken.
Er zijn ook kinderen die wel een levensbeschouwelijke vak volgen. Er is respect voor eenieders keuze en zoals bij andere vakinhouden is in de Krullevaart ruimte voor differentiatie inherent aan de aanpak.
Een uitgebreide visietekst vanuit de ouders kan je op het secretariaat verkrijgen.
Atelier
Naast heel wat sociale en cognitieve vaardigheden willen we kinderen ook leren hoe creatieve technieken een manier kunnen zijn om iets te vertellen. Expressief beeldend werken doen we in “ateliers”. De klas is onze werkplaats.
Nieuwe technieken aanleren, drukken met de drukpers – die Célestin Freinet ook gebruikte -, schetsen, schilderen, boetseren, aquarellen maken of een ets maken, het kan. Timmeren, gipsen beelden gieten, een reuze-vogel maken, een verhaal versieren, we doen het. Kinderen leren samen kijken en werken aan hun eigen kunst.
Kleuters doen maandelijks kleuteratelier. Ouders en leerkrachten doen een aanbod waaruit de kleuters klasdoorbrekend aan de slag kunnen gaan. Dansen, knutselen, poppenkast kijken, leuk!
Bij grote feesten doen we een schoolatelier. Alle kinderen kunnen kiezen uit verschillende ateliers. Zo wordt er samen gewerkt aan de aankleding van de school, of leer je koken of doe je samen met kinderen uit een andere klas leuke dingen. De jongsten worden gecoacht door de ouderen.
Sport
Zwemmen en turnen, allemaal samen spelen en sporten op de groene vlakte aan ’t Fort, het hoort bij de schoolweek. Ook kleuters gaan zwemmen.
Klaskamp
Elk jaar ga je met je klas op kamp. Dat gaat van één nachtje slapen van de allerjongsten, tot 4 nachtjes slapen bij de oudsten. Ouders en leerkracht maken van de klasgroep een nog hechter geheel. Een heerlijke tijd is dat!
Schoolkamp
Leren zorgen voor elkaar, dat vinden we belangrijk om te leren. Ons jaarlijkse schoolkamp is een belangrijke stap, want iedereen gaat mee, van klein tot groot. De allerjongsten blijven niet overnachten, de anderen wel. Met z’n allen gaan we twee dagen het bos in. En we komen er samen weer uit!
’t Fort
Klasoverschrijdend werken zorgt er voor dat je iedereen kent. In het voorjaar vertoeven we wel eens aan ’t Fort, een groen speelterrein vlakbij.
Koeken en fruit
Dagelijks eten we een koek in de voormiddag en een stuk fruit in de namiddag. We kopen koeken en fruit gezamenlijk aan. Zo beperken we de afvalberg en zorgen we samen voor de “koekenbak” of de “fruitbak” van de klas.
Weekafsluiting
Dat je in het vijfde leerjaar Frans leert en bij de jongste kleuters mooie liedjes leert dat zie je van elkaar op de weekafsluiting. Elke klas presenteert kort waar ze de voorbije week aan gewerkt heeft. Komt dat zien, komt dat zien: een lied, een toneelstukje, een passage uit de klaskrant, een selectie kinderkunst. Kinderen leren presenteren en tonen hun kunnen op het podium. Alle ouders zijn welkom op de weekafsluiting. We starten om 14.40 uur.
Ouderparticipatie: samen school maken
De verbondenheid in de school tussen kinderen kan je ook terugvinden bij de ouders. Samen feesten, samen vergaderen en samen nadenken over de school doen we in een open schoolcultuur. Heel wat schoolgewoontes en manieren zijn er opgericht om vanuit de warme betrokkenheid kleur te geven aan het dagelijks bezig zijn. Samen school maken is samen vieren, samen discussiëren, middagopvang doen, koeken en fruit bestellen, op kamp gaan, naar een toneelvoorstelling rijden, een busrit naar de stad begeleiden, en nog zoveel meer.
Ouderparticipatie?
Ouderparticipatie is noodzakelijk om onze manier van werken mogelijk te maken. Dat betekent dat elke ouder op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren en dat wordt ook verwacht. Ouderparticipatie hoeft niet af te schrikken, want er is meer dan werk genoeg, van thuis uit, tot wekelijks op school. Voor ieder wat wil(d)s.
krullenieuws
Als we “levend leren” willen promoten, dan hebben we de hulp van ouders nodig. Een uitstap naar een kasteel, een bezoek aan het automuseum, een kookactiviteit, een afgebroken kapstok? Wie kan wat tips geven voor een groentetuin? Er is voor ieder wat wils. Om die organisatie in goede banen te leiden is er wekelijks het Krullenieuws. (Meer info over de leerinhouden krijg je in het klasoverleg.)
In de Krullevaart houden we een database up-to-date van achtergondkennis/vaardigheden/... die ouders hebben en graag delen. Elke ouder kan dit hier (https://goo.gl/xV3HNS) invullen, dank daarvoor!
Klas-ouder
In elke klas is er een klasouder. Naast de klasleerkracht, die steeds aanspreekbaar is voor kleine en grote zorgen, staat er in elke klas een klasouder klaar. Klasouders zijn een bijkomend aanspreekpunt voor ouders van de klas en voor de klasleerkracht die bepaalde vaststellingen doet. De klasouder is nauw betrokken bij het klasoverleg.
Klas-overleg
Als ouder weet je graag hoe het gaat op school. Wat leer je daar? Wat moet je kunnen? Hoe gaat dat? Wat is er afgesproken? Hoe zit het in de klasgroep? Daarover kom je heel wat te weten in het klasoverleg. Dat zijn minstens drie samenkomsten per schooljaar. We bespreken het reilen en zeilen in de klas, het leren en leven, de plannen en de groep. We staan samen kritisch stil bij de dagelijkse klaspraktijk en proberen een evenwicht te zoeken om de organisatie van de klas en de school af te stemmen op de noden en de wensen van alle kinderen, ouders en leerkrachten.
School-overleg
We leren kinderen overleggen en samen nadenken, maar ook ouders worden in het schooloverleg betrokken bij de schoolwerking. Ouderaangelegenheden, de koers die de school vaart, kritische opmerkingen en de organisatie van de vzw die de oudergroep heeft, worden drie keer per jaar besproken op het schooloverleg.
Werkgroepen
Om de Krullevaar’t meer dan ‘een school’ te maken en dat extraatje te geven, zijn ouders en leerkrachten actief in werkgroepen. Elke werkgroep heeft een eigen doel, maar steeds is het de bedoeling om de schoolwerking te ondersteunen. Van het dagdagelijks voorzien van vers fruit, tot een lijst van ouders om mee middagopvang te doen tot een groepje ouders dat affiches verspreid om de opendeurdag aan te kondigen.
>> Meedoen? Of meer info? Ontdek hier al onze werkgroepen.
Coördinatie
Om de werkgroepen gestroomlijnd te kunnen laten werken, coördineert een aantal ouders, leerkrachten en de coördinator het geheel. Deze groep mensen heeft een groot aandeel is het dagelijks bestuur en regelt een heleboel praktische dingen. Ook inhoudelijk staat de coördinatiegroep in voor het opvolgen en bewaken van het schoolproject, de evaluatie van de school- en klaswerking en het besturen van de oudergroep vzw.
Schoolraad
Onze GO!-school is ondergebracht in Scholengroep 11. De raad van bestuur van de Scholengroep is de inrichtende macht van de school. Ouders en leerkrachten kunnen adviezen doorgeven aan de Raad van bestuur vanuit de schoolraad. Meer info krijg je hierover op het secretariaat.
Feest
Feesten zijn heel belangrijk. Het Krullefeest eind augustus, het herfstfeest, de brunch, een spetterende opendeurdag,… het is leuk om samen te komen en er te genieten van de tijd in de Krullevaar’t. Feesten horen bij het leven in de Krullevaar’t.
Ouderparticipatie?
Ouderparticipatie is noodzakelijk om onze manier van werken mogelijk te maken. Dat betekent dat elke ouder op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren en dat wordt ook verwacht. Ouderparticipatie hoeft niet af te schrikken, want er is meer dan werk genoeg, van thuis uit, tot wekelijks op school. Voor ieder wat wil(d)s.
krullenieuws
Als we “levend leren” willen promoten, dan hebben we de hulp van ouders nodig. Een uitstap naar een kasteel, een bezoek aan het automuseum, een kookactiviteit, een afgebroken kapstok? Wie kan wat tips geven voor een groentetuin? Er is voor ieder wat wils. Om die organisatie in goede banen te leiden is er wekelijks het Krullenieuws. (Meer info over de leerinhouden krijg je in het klasoverleg.)
In de Krullevaart houden we een database up-to-date van achtergondkennis/vaardigheden/... die ouders hebben en graag delen. Elke ouder kan dit hier (https://goo.gl/xV3HNS) invullen, dank daarvoor!
Klas-ouder
In elke klas is er een klasouder. Naast de klasleerkracht, die steeds aanspreekbaar is voor kleine en grote zorgen, staat er in elke klas een klasouder klaar. Klasouders zijn een bijkomend aanspreekpunt voor ouders van de klas en voor de klasleerkracht die bepaalde vaststellingen doet. De klasouder is nauw betrokken bij het klasoverleg.
Klas-overleg
Als ouder weet je graag hoe het gaat op school. Wat leer je daar? Wat moet je kunnen? Hoe gaat dat? Wat is er afgesproken? Hoe zit het in de klasgroep? Daarover kom je heel wat te weten in het klasoverleg. Dat zijn minstens drie samenkomsten per schooljaar. We bespreken het reilen en zeilen in de klas, het leren en leven, de plannen en de groep. We staan samen kritisch stil bij de dagelijkse klaspraktijk en proberen een evenwicht te zoeken om de organisatie van de klas en de school af te stemmen op de noden en de wensen van alle kinderen, ouders en leerkrachten.
School-overleg
We leren kinderen overleggen en samen nadenken, maar ook ouders worden in het schooloverleg betrokken bij de schoolwerking. Ouderaangelegenheden, de koers die de school vaart, kritische opmerkingen en de organisatie van de vzw die de oudergroep heeft, worden drie keer per jaar besproken op het schooloverleg.
Werkgroepen
Om de Krullevaar’t meer dan ‘een school’ te maken en dat extraatje te geven, zijn ouders en leerkrachten actief in werkgroepen. Elke werkgroep heeft een eigen doel, maar steeds is het de bedoeling om de schoolwerking te ondersteunen. Van het dagdagelijks voorzien van vers fruit, tot een lijst van ouders om mee middagopvang te doen tot een groepje ouders dat affiches verspreid om de opendeurdag aan te kondigen.
>> Meedoen? Of meer info? Ontdek hier al onze werkgroepen.
Coördinatie
Om de werkgroepen gestroomlijnd te kunnen laten werken, coördineert een aantal ouders, leerkrachten en de coördinator het geheel. Deze groep mensen heeft een groot aandeel is het dagelijks bestuur en regelt een heleboel praktische dingen. Ook inhoudelijk staat de coördinatiegroep in voor het opvolgen en bewaken van het schoolproject, de evaluatie van de school- en klaswerking en het besturen van de oudergroep vzw.
Schoolraad
Onze GO!-school is ondergebracht in Scholengroep 11. De raad van bestuur van de Scholengroep is de inrichtende macht van de school. Ouders en leerkrachten kunnen adviezen doorgeven aan de Raad van bestuur vanuit de schoolraad. Meer info krijg je hierover op het secretariaat.
Feest
Feesten zijn heel belangrijk. Het Krullefeest eind augustus, het herfstfeest, de brunch, een spetterende opendeurdag,… het is leuk om samen te komen en er te genieten van de tijd in de Krullevaar’t. Feesten horen bij het leven in de Krullevaar’t.